گرانولا چیست؛ تمام نکاتی که باید درباره مصرف آن بدانیم
گرانولا به انگلیسی Granola یک خوراک، اسنک یا تنقلات به شمار میرود که معمولا در وعده صبحانه یا میان وعده مصرف میشود. گرانول یعنی دانه، گرانولا هم معمولا از غلات (جو دو سر معمولا)، عسل رقیق شده، انواع مغزها و آجیل و خشکبار و در آخر میوههای خشک شده تهیه میشود.در این مقاله میخواهیم خواص گرانولا و انواع و اقسام مختلف گرانولا و گرانولا بار و طرز تهیه گرانولا که با مواد غذایی مختلفی تهیه میشود را برایتان شرح دهیم.
نام گرانولا اولین بار به عنوان غلات تجاری یا غلات فرآوری شده در اواخر قرن نوزدهم میلادی ثبت شد و بعدها تغییرات گستردهای در آن صورت گرفت. گرانولا هم میتواند به عنوان اسنک و تنقلات در کنار شیر یا ماست استفاده شود هم شیرینی گرانولا به عنوان دسر سرو شود.
از جمله خواص گرانولا میتوان به این مورد اشاره کرد که حتی کسانی که در رژیم هستند میتوانند با خیال راحت مصرف میکنند، چون بدن آنها را سالم و قوی میکند
گرانولا چیست و چه خواصی دارد؟
گرانولا یک خوراکی خوشمزه و خوش طعم است که به عنوان صبحانه و میان وعده مصرف می شود، گرانولا یک خوراکی سالم و پرانرژی است و از مواد بسیار مغذی و مفید تشکیل شده است ، به همین علت مصرف آن برای کودکان و نوجوانان توصیه می شود.
اصلی ترین مواد تشکیل دهنده گرانولا جوپرک ، مغزها و عسل هستند و سایر مواد خوش طعم دیگری مثل شکر قهوه ای ، برنج بوداده ، میوه های خشک ( مثل کشمش و خرما و …) و انواع شکلات نیز در ترکیبات گرانولا استفاده می شود. در برخی گرانولاهای خاص از دانه های تخم کتان بو داده و کره بادام زمینی نیز استفاده می شود.
معمولا گرانولا در کنار ماست ساده یا ماست های طعم دار و میوه ای ، میوه های تازه مثل توت فرنگی ، بری ها ، موز و آناناس سرو می شود و با هم میل می شود، در کنار گرانولا انواع غلات و حبوبات پخته و طعم دار و شیر تازه نیز سرو می شود.
گرانولا را در کنار بستنی ، دسر و شیرینی نیز سرو می کنند و حتی به عنوان تاپینگ در برخی دسرها و شیرینی ها استفاده می شود و همچنین به صورت گرانولا بار هم درست میشود.
ورزشکاران از خواص گرانولا و تاثیر این میان وعده خوشمزه بر سلامتی خود آگاهند ، در پیاده روی های طولانی و دویدن ها ، پیک نیک های طولانی و صرف وقت در طبیعت و ورزش مصرف گرانولا به تامین انرژی لازم کمک کرده و در مقابل سرشار از ویتامین های ضروری و مورد نیاز بدن است و در مقایسه با برخی میان وعده های آماده کالری بالایی نیز ندارد.
گرانولا از چه درست شده است؟
هیچ فرمول استاندارد و مشخصی در درست کردن گرانولا وجود ندارد، بنابراین میزان سالم بودن آن به موادی که در آن استفاده شده است، بستگی دارد. معمولا در گرانولا از جو دو سر، آجیل یا دانهها و میوههای خشک استفاده میشود.
تفاوت بین جو (Barley) و جو دوسر (Oats) چیست؟
جو دو سر سرشار از فیبر است از این رو به پایین آمدن کلسترول کمک میکند. آجیل دارای چربی سالم و میوههای خشک نیز حاوی پتاسیم است، الکترولیتی که برای عملکرد بدن شامل عملکرد سلولی و انقباض عضلانی ضروری است. گرچه میزان آجیل و میوههای خشک استفاده شده درانواع گرانولا و گرانولا بار معمولا به اندازه کافی نیست.
از خواص گرانولا میتوان به این مورد اشاره کرد که اگر فشار خون بالایی دارید، پتاسیم موجود در گرانولا به شما کمک میکند، همچنین حاوی کربوهیدرات است و برای افرادی که فعالیت فیزیکی دارند، بهترین منبع کربوهیدرات برای سوخترسانی به ماهیچهها و تامین انرژی است.
ترکیبات گرانولا شامل چه موادی است؟
فرمول خاصی جهت تهیه گرانولا وجود ندارد و شرکتهای مختلف با استفاده از موادغذایی گوناگون این خوراکی خوشمزه را تولید میکنند. در کشورهای مختلف، طعمهای مختلفی از گرانولا بر اساس فرهنگ و ذائقه مردم تولید میشود. اما وجه شباهت همه گرانولاها در جهان چند نکته است:
- مقدار فراوانی از ترکیبات معدنی دارند
- سرشار از ویتامین هستند
- انواع مغزیجات مثل بادام، پسته دارند
- حداقل یک عامل شیرین کننده (مثلا عسل) دارند
- سرشار از فیبر هستند
- حاو پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن و… هستند
گرانولا چه خواصی دارد؟
گرانولا از انواع محصولات مغذی و پرانرژی تهیه میشود و مصرف روزانه این وعده خوشمزه میتواند سطح انرژی شما را بالا ببرد. گرانولا موجب تسهیل فرآیند هضم و جذب غذا میشود و در تنظیم فعالیتهای جسمانی نقش مهمی دارد. همچنین موجب کاهش علائم برخی بیماریهای مزمن مانند میگرن و دل درد میشود. در ادامه مهمترین خواص گرانولا را مرور میکنیم.
تسهیل فرآیند هضم
گرانولا حاوی انواع فیبرهای نامحلول و محلول است و در هضم غذا نقش بینظیری ایفا میکند. وجود این فیبرها موجب تسهیل شدن حرکات روده میشود و در حرکت روبهجلوی تودههای غذایی نقش مهمی دارد. از دیگر فواید این فیبرها میتوان به تنظیم کردن ترشح آنزیمهای گوارشی اشاره کرد.
تسریع فرایند چربی سوزی
گرانولا با اینکه سیرکننده زیادی دارد، وعده بسیار سبکی محسوب میشود. وجود تودههای غذایی گرانولا در روده جذب آب را افزایش میدهد و موجب القای احساس سیری میشود؛ در نتیجه میزان ترشح هورمون گرسنگی کاهش پیدا میکند. گرانولا در برنامهغذایی افرادی که اضافه وزن دارند و باید تعداد وعدههای کمی در روز میل کنند، جایگاه بسیار مهمی دارد.
کاهش میزان کلسترول خون
اسیدهای چرب ضروری یا همان امگا3 در کنار فیبرهای موجود در گرانولا موجب کاهش میزان کلسترول LDL و بهطبع افزایش کلسترول خوب یا HDL در بدن میشوند. کاهش میزان کلسترول مضر در خون احتمال ایجاد لختهخونی در شریانها را کاهش میدهد و موجب بهبود عملکرد گوارشی میشود.
بهترین روش مصرف گرانولا چگونه است؟
اگر گرانولا را همراه با شیر یا ماست و افزودن موز و خانواده توتها و یک مشت آجیل یا تخمه کدو مصرف کنید، ارزش غذایی آن بالاتر میرود. برای داشتن یک میان وعده سالم، ۱/۳ فنجان یا کمتر از گرانولا را همراه با شیر بادام و یا خانواده توتها یا ماست یونانی یا تخم مرغ استفاده کنید.
خواص گرانولا
همان طور که در بالا نیز اشاره شد، این محصول غذایی از طیف گستردهای از محصولات مهم و با ارزش غذایی بالا به وجود میآید و از همین رو مصرفش میتواند سلامت عمومی شما را تضمین کند. هر چند خواص محتوایی گرانولا بیشتر به مواد به کار رفته در آن بستگی دارد، اما در اکثر آنها میتوان مواردی با ارزشی مانند سدیم، پتاسیم، روی، فسفر، منیزیم، کلسیم و آهن. ویتامینها شامل ویتامین E، ویتامین C، نیاسین و تیامین را یافت کرد. دانشمندان ژاپنی اعتقاد دارند که گرانولا یک ابَر غذا است. به همین دلیل است که فضانوردان ژاپنی از آن به عنوان یکی از اصلیترین غذاهای خود استفاده میکنند.
کلام آخر
در این مقاله به خواص گرانولا و تاثیرات مثبت آن در کاهش وزن اشاره کردیم. همچنین ترکیبات مفید گرانولا و بهترین روش مصرف آن را هم برایتان ذکر کنیم. اگر درباره این ماده مغذی سوال دارید در قسمت نظرات پرسش خود را مطرح کنید.
لازم به ذکر است شما میتوانید برای تهیه گرانولا به فروشگاه شهسوار مارکت مراجعه کنید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید